четвер, 12 січня 2017 р.

Завдання олімпіад

8 клас

1.                   
Світові запаси вугілля складають 7,6×1012 т. У скільки разів збільшиться концентрація вуглекислого газу в нижніх шарах атмосфери? Якщо все вугілля на Землі спалити одразу (вважати, що все вугілля залишається у нижніх шарах атмосфери). Об’єм нижніх шарів атмосфери – 2,5×109 км3, концентрація СО2 у теперішній час – 0,035 %.

10 балів
2.                   
Під час розчинення суміші трьох металів масою 2,32 г у надлишку хлоридної кислоти виділилося 1568 л (н.у.) і утворилися сполуки, в яких металічні елементи мають валентність ІІ. Атомні маси цих елементів співвідносяться як 3:5:7, а кількості речовини відповідних металів у суміші – як 4:2:1. Які метали містяться в суміші?

10 балів
3.                   
Напишіть хімічні реакції, що відповідають таким перетворенням: 
Fe А  БВ А  Г
Дайте назви речовинам, що зашифровані буквами та вкажіть типи хімічних реакцій.

10 балів
4.                   
Є такі речовини: S8, KClO3, P4, NaCl, KMnO4, Ne, H2SO4, Fe2O3, KАl(SO4)2?12H2O.

1. Визначте, які з цих речовин є простими, а які – складними. Відповідь поясніть.
2. Розрахуйте відносну молекулярну масу речовини: KАl(SO4)2?12H2O.

10 балів
5.                   
Експериментальна задача (уявний експеримент):
Вам видано три склянки, в кожній із яких знаходиться суміш двох речовин. Ваше завдання − розділити кожну суміш і перенести чисті речовини в нові склянки. Коротко опишіть, як ви це будете робити для таких сумішей: а) суміш кухонної солі та порошку крейди; б) водний розчин кухонної солі; в) суміш деревних ошурок та піску. Які процеси фізичні або хімічні ви використаєте для розділення сумішей?

10 балів
9 клас

1.                   
Теплотою утворення речовини називається тепловий ефект реакції утворення   1 моль речовини з простих речовин. Теплоти утворення карбон(IV) оксиду та кальцій оксиду відповідно дорівнюють 394 і 636 кДж/моль. Відомо також, що для розкладу 16,8 г кальцій карбонату з утворенням кальцій оксиду й карбон(IV)  оксиду необхідно витратити  29,9 кДж. Напишіть термохімічні рівняння цих трьох реакцій. Яку масу вугілля теоретично достатньо спалити, щоб утвореної теплоти вистачило для одержання  70 г кальцій оксиду розкладом карбонату?

10 балів
2.                   
Нижче подано брутто-формули деяких сполук. В них елементи записані за алфавітом:
CuH10SO9, CCu2H2O5, FeH20N2O14S2, C6Fe2KN6, CaCl2O, Na2PbO14Si6, Cl2H6N2Pt, BaH18O10, AlH24KO20S2.
Запишіть ці формули в хімічно змістовному вигляді

10 балів
3.                   
При розчиненні сплаву заліза, магнію та міді масою 76,4 г у хлоридній кислоті виділився газ об’ємом 19,04 л (н.у.) та утворився нерозчинний залишок масою 48 г. Визначте масові частки металів у  вихідній суміші.

10 балів
4.                   
У водному розчині натрій гідроксиду співвідношення кількості атомів Оксигену та Гідрогену становить 4:7. Розрахуйте масову часту лугу в  розчині. Яку масу цього розчину необхідно використати для повної нейтралізації 22 мл розчину сульфатної кислоти з масовою часткою кислоти 70% і густиною 1,591 г/мл?

10 балів
5.
Експериментальна задача (уявний експеримент):
Напишіть і поясніть рівняння хімічних реакцій добування з кам’яної солі: а) хлору; б) їдкого натру; в) водню; г) хлоридної кислоти; д) натрій гіпохлориту; е) натрій хлорату.
Як можна використати вище згадані речовини (якщо ви маєте необхідні додаткові реактиви) для добування: а) кисню; б) білильного вапна; в) метилового спирту; г) натрій алюмінату; д) інсектициду – гексахлорану (гексахлорциклогексану)?

10 балів
10 клас
1.                   
Складіть рівняння реакцій, що відповідають схемі:
           Si  Mg2SiSiH4 SiO2              
           ¯5                                                                           ¯4
        SiO2  SiK2SiO3 BaSiO3


10 балів

2.                   
Щоб добути водень з природного газу, головною складовою частиною якого є метан, використовують процес конверсії метану – каталітичного окислення його киснем повітря, водяною парою або вуглекислим газом. Пропускаючи суміш природного газу з водяною парою над каталізатором при температурі 8700С з 1 м3 природного газу, що містить 6% домішок, добувають 2,736 м3 водню.
Обчислити обємний вихід метану від теоретично можливого.


10 балів

3.                   
Технічний ферум (ІІ) сульфід масою 16 г, який містить 7% Феруму, взаємодіє із хлоридною кислотою з виділенням газуватих продуктів. Обчисліть їх об’єм (н.у.) та об’ємні частки.


10 балів

4.                   
Неорганічні пероксиди – велика група реакційно-здатних сполук, які широко вживаються в багатьох промислових галузях.
а) Які сполуки називають пероксидами Наведіть приклади таких сполук.
б) Напишіть рівняння хімічних реакцій, які лежать в основі двох методів для кількісного визначення вмісту кальцій пероксиду в технічному зразку.
в) Поясніть з допомогою рівнянь реакцій наступні перетворення:
· до водного розчину сполуки [Cr(H2O)6]Cl3 доливають надлишок розчину натрій гідроксиду. Розчин сполуки забарвлюється в зелений колір. При додаванні розчину гідроген пероксиду колір змінюється на жовтий;
· якщо змішати фіолетовий розчин сполуки Мангану з розчином гідроген пероксиду, то розчин знебарвлюється і при цьому виділяється газ.


10 балів

5.                   
Експериментальна задача (уявний експеримент):
Які нові сполуки можна добути, використовуючи алюмоамоніачні галуни і маючи при цьому гідроксид лужного металу, сульфатну кислоту та воду? Складіть план роботи, опишіть і поясніть способи проведення і послідовність дослідів. Напишіть рівняння відповідних хімічних реакцій.
Розрахуйте, яку приблизно кількість кожної з речовин теоретично можливо отримати в кожному випадку з 75г галунів і скільки грамів NaOH і H2SO4 необхідно для проведення кожної реакції.                                                10 балів



11 клас

1.
Який об’єм кисню потрібний для спалювання 40л суміші метану з етаном, відносна густина якої за воднем становить 13,25?

10 балів
2.
Крейда одного з родовищ містить домішки магній карбонату і піску. За даними хімічного аналізу масова частка Кальцію в крейді становить 34%. Під час сильного прожарювання зразок крейди втрачає 42,64% своєї маси. Обчисліть масові частки карбонатів кальцію і магнію в крейді.

10 балів
3.
У закритій посудині місткістю 2,75 л міститься одноатомний спирт масою 1,32 г і кисень об’ємом 3,36 л (н.у.). Після повного згоряння спирту тиск у посудині становив 306 кПа за температури 2270С. Визначте формулу спирту. Наведіть структурні формули п’яти ізомерів цього спирту та вкажіть їх назви.

10 балів
4.
Наважку 12 г речовини C8H8O обробили розчином 60 г брому в тетрахлорометані. Для нейтралізації бромоводню, який при цьому утворився, витратили 200 мл 1М розчину натрій гідроксиду. Після закінчення реакції розчин залишився червоним. Щоб розчин знебарвити, крізь нього пропустили 1,68 л етену (н. у).
а)  Визначити кількість молів брому, що вступили в реакцію заміщення  з 12 г C8H8O, а якщо відбулося і приєднання, то і кількість приєднаних молів брому.
б) Написати рівняння реакцій і навести структурні формули ізомерів бромпохідних, які при цьому утворилися.

10 балів
5.
Експериментальна задача (уявний експеримент):
В п’яти пронумерованих пробірках знаходяться розчини калій перманганату, натрій сульфіду, бромна вода, толуен і бензен. Як, використовуючи тільки названі реактиви, розпізнати їх? Використовуйте для виявлення кожної з п’яти речовин їх характерні ознаки (вкажіть їх); наведіть план проведення аналізу. Наведіть схеми необхідних реакцій

10 балів


Немає коментарів:

Дописати коментар